Προστατέψου

Προστατέψου

Πριν αναφερθούμε στις εξετάσεις, ας μιλήσουμε για το εμβόλιο κατά του HPV.

Προτού κατανοήσεις τις επιλογές εξέτασης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι η καλύτερη πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός κατά του HPV παρέχει ασφαλή, αποτελεσματική και μακροχρόνια προστασία.1 Να θυμάσαι ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος παραμένει σημαντικός για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ακόμη και για τις γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV.

Προνόησε για την υγεία σου μαθαίνοντας για τις επιλογές εξέτασης του τραχήλου της μήτρας.

Ο έλεγχος για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου. Όλες οι γυναίκες από μια ορισμένη ηλικία και μετά, ακόμη κι εκείνες που έχουν μονογαμικές σχέσεις ή τον ίδιο σύντροφο για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για HPV. Ένα θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση δεν δείχνει πότε μολύνθηκες ή από ποιον, και ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο HPV μπορεί να παραμείνει αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα.2 Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει κάτι για εσένα, τον σύντροφό σου ή τον τρόπο ζωής σου. Έτσι, ενώ το θετικό τεστ για HPV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις ή θα αναπτύξεις καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σημαίνει όμως ότι μπορεί να διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο. Για να κατανοήσεις πλήρως τον κίνδυνο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιον τύπο HPV έχεις.

Ακόμα κι αν έχεις εμβολιαστεί κατά του HPV, θα πρέπει να υποβάλλεσαι σε έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αν και τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του HPV καλύπτουν ορισμένους τύπους HPV υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των HPV 16 και HPV 18, των δύο τύπων υψηλότερου κινδύνου), δεν καλύπτουν όλους τους τύπους HPV υψηλού κινδύνου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν να συνεχίσεις να ελέγχεσαι τακτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.


Ήρθε η στιγμή να μάθεις τη διαφορά.
Το HPV τεστ και το τεστ ΠΑΠ δεν είναι ίδια.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις το γράφημα πληροφοριών που επεξηγεί τη διαφορά μεταξύ του HPV τεστ και του τεστ ΠΑΠ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου της μήτρας.

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν σήμερα δύο τύπους τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, το τεστ ΠΑΠ και το HPV τεστ.


HPV τεστΤεστ ΠΑΠ
 • Διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανίχνευση της CIN3+ νόσου του τραχήλου της μήτρας σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ3
 • Ελέγχει για την παρουσία στελεχών HPV υψηλού κινδύνου, τα οποία αποτελούν αιτία σχεδόν όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,4ακόμη και πριν συμβούν αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας
 • Διενεργείται με μοριακή τεχνολογία που δεν υπόκειται στις ποικίλες ερμηνείες διαφορετικών εργαστηρίων
 • Ανιχνεύει τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει το HPV τεστ ακόμα κι αν έχεις ήδη εμβολιαστεί για τον HPV5
 • Ελέγχει για μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας στο μικροσκόπιο6
 • Δεν ελέγχει για την παρουσία λοίμωξης από HPV7
 • Αποτελεί μια υποκειμενική αξιολόγηση κατά τον έλεγχο για ανεύρεση μη φυσιολογικών κυττάρων  στο μικροσκόπιο8
 • Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο. Σε γυναίκες με νόσο ενδέχεται να παρέχει ψευδή διαβεβαίωση ότι είναι ασφαλείς, καθώς σχεδόν το 30% των γυναικών με καρκίνο έλαβαν φυσιολογικό αποτέλεσμα εξέτασης9

HPV τεστ

Το HPV τεστ ανιχνεύει το DNA των HPV ιών υψηλού κινδύνου σε επίπεδα λοίμωξης που έχει καταδειχθεί ότι προκαλεί υψηλού βαθμού νόσο στον τράχηλο της μήτρας ή προκαρκινικές αλλοιώσεις. Το δείγμα που απαιτείται για ένα HPV τεστ λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας από έναν επαγγελματία υγείας, με τον ίδιο τρόπο όπως και για το τεστ ΠΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτα διαφορετικό κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, θα είσαι όμως πιο σίγουρη για την υγεία σου. Στη συνέχεια, το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για να ελεγχθεί για HPV υψηλού κινδύνου σε αυτοματοποιημένο όργανο που χρησιμοποιεί μοριακή τεχνολογία. Τα HPV τεστ ανιχνεύουν έγκαιρα και με ακρίβεια τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τεστ ΠΑΠ

Το τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 80 χρόνια. Ελέγχει για μη φυσιολογικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον τράχηλο της μήτρας, τα οποία μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια καρκίνου. Ένας επαγγελματίας υγείας συλλέγει δείγμα τραχηλικών κυττάρων και το αποστέλλει σε εργαστήριο για εξέταση σε μικροσκόπιο από εκπαιδευμένο επαγγελματία. Ωστόσο, ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ ΠΑΠ δεν σημαίνει πάντα απουσία καρκίνου: έως και ένα τρίτο των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας εμφανίστηκαν σε γυναίκες με φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ10,11

HPV τεστ έναντι τεστ ΠΑΠ: ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

Μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου ποιο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι κατάλληλο για εσένα. Οι ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα τεστ HPV και ΠΑΠ, σε συνάρτηση με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών.

To cobas® HPV test

Το cobas® HPV test χρησιμοποιείται στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο. Το τεστ προσφέρει τρία αποτελέσματα σε ένα: μεμονωμένα αποτελέσματα για τους τύπους HPV 16 και HPV 18, καθώς και ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για άλλους 12 τύπους HPV υψηλού κινδύνου. Έχοντας άμεση πληροφόρηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να διατρέχεις, μπορείς να αποφασίσεις μαζί με τον γιατρό σου ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Το cobas® HPV test είναι το πρώτο τεστ που έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, για χρήση ως εξέταση πρώτης γραμμής στον προσυμπτωματικό έλεγχο  για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η διαδικασία συλλογής του δείγματος για το cobas® HPV test είναι ακριβώς ίδια με εκείνη για το τεστ ΠΑΠ. Ο επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται διαστολέας για να έχει ορατότητα του κόλπου. Στη συνέχεια, εισάγει ένα ειδικό εργαλείο για τη συλλογή δείγματος κυττάρων  από τον τράχηλο της μήτρας. Τα δείγματα τοποθετούνται σε φιαλίδιο που περιέχει συντηρητικό υγρό και αποστέλλονται στο εργαστήριο για τη διενέργεια του HPV τεστ.

Για τη διενέργεια cobas® HPV test, απλώς ζήτησέ το από τον γιατρό σου στην επόμενη επίσκεψή σου.

Ενημερώσου για την κολποσκόπηση

Ανάλογα με το αποτέλεσμα του HPV τεστ ή του τεστ ΠΑΠ, μπορεί να σου ζητηθεί να επανέλθεις αργότερα για επαναληπτικό τεστ ή μπορεί ο γιατρός να ζητήσει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις στο δείγμα σου για να προσδιοριστεί περαιτέρω ο κίνδυνος για νόσο του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί επίσης να σου συστήσουν να επανέλθεις για κολποσκόπηση, ώστε να εξεταστεί ο τράχηλος της μήτρας πιο προσεκτικά. Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη, μετά τη λήψη μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο γιατρός εξετάζει τον τράχηλο με κολποσκόπιο (όργανο με ενσωματωμένο φωτισμό και μεγεθυντικούς φακούς) για να διακρίνει τυχόν προβλήματα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Μπορεί επίσης να ληφθεί δείγμα ιστού ή αλλιώς βιοψία από τον τράχηλο της μήτρας για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να προσδιοριστεί αν υπάρχουν κυτταρικές αλλαγές που καταδεικνύουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο στην περιοχή. Μετά τη διαδικασία, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ήπιος πόνος και κολπική αιμορραγία ή εκκρίσεις.


 1. Centers for Disease Control and Prevention. Reasons to get vaccinated. Λήψη από https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine/six-reasons.html (πρόσβαση στις 21 Μαΐου 2020).
 2. Rositch AF, Burke AE, Viscidi RP, Silver MI, Chang K, Gravitt PE. Contributions of Recent and Past Sexual Partnerships on Incident Human Papillomavirus Detection: Acquisition and Reactivation in Older Women. Cancer Res. 2012;72(23):6183–90.
 3. Wright TC, Stoler MH, Behrens CM, Sharma A, Zhang G, Wright TL. Primary cervical cancer screening with human papillomavirus: End of study results from the ATHENA study using HPV as the first-line screening test. Gynecol Oncol.2015;136(2):189–97.
 4. Walboomers JMM, Jacobs MV, Manos MM, Bosch FX, Kummer JA, Shah KV, et al. Human papillomavirus is a necessary cause of invasive cervical cancer worldwide. J Pathology. 1999;189(1):12–9.
 5. Centers for Disease Control and Prevention. HPV vaccine information for young women January 2017. Διατίθεται στο:https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-vaccine-young-women.htm (πρόσβαση στις 21 Μαΐου 2020).
 6. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/pap-test (πρόσβαση στις 13 Ιανουαρίου 2021).
 7. https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-and-hpv-testing.html (πρόσβαση στις 11 Ιανουαρίου 2021).
 8. Singer A, Monaghan JM, Quek SC, Deery ARS. Lower genital precancer: colposcopy, pathology and treatment. 2nd edition. Blackwell Science; 2000
 9. Sung H, Kearney KA, Miller M, Kinney W, Sawaya GF, Hiatt RA. Papanicolaou smear history and diagnosis of invasive cervical carcinoma among members of a large prepaid health plan. Cancer. 2000;88(10):2283–9.
 10. Leyden WA, Manos MM, Geiger AM, Weinmann S, Mouchawar J, Bischoff K, et al. Cervical Cancer in Women With Comprehensive Health Care Access: Attributable Factors in the Screening Process. Jnci J National Cancer Inst. 2005;97(9):675–83.
 11. Andrae B, Kemetli L, Sparén P, Silfverdal L, Strander B, Ryd W, et al. Screening-Preventable Cervical Cancer Risks: Evidence From a Nationwide Audit in Sweden. Jnci J National Cancer Inst. 2008;100(9):622–9.