Μάθε αν κινδυνεύεις

Μάθε αν κινδυνεύεις

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου.
Μάθε για τον HPV και πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Τι συμβαίνει με τον HPV;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας συχνός ιός, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω της δερματικής επαφής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στην πραγματικότητα, ο HPV είναι τόσο συχνός που πάνω από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα προσβληθούν από αυτόν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν και έχουν εντοπιστεί πάνω από 150 τύποι HPV, μόνο ορισμένοι από αυτούς είναι τύποι υψηλού κινδύνου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο. Ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ HPV δεν σημαίνει κάτι για εσένα, τον σύντροφό σου ή τον τρόπο ζωής σου.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HPV. Οι περισσότερες λοιμώξεις από υψηλού κινδύνου τύπους HPV δεν έχουν συμπτώματα, είναι ακίνδυνες και εξαλείφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εντός δύο ετών. Δεδομένου ότι συχνά δεν εμφανίζονται συμπτώματα, μια γυναίκα μπορεί να μην μάθει ποτέ ότι έχει HPV εκείνη ή ο σύντροφός της. Ωστόσο, όταν η λοίμωξη από HPV επιμένει, ορισμένες λοιμώξεις από HPV τύπους υψηλού κινδύνου μπορεί να εξελιχθούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις ή σε καρκίνο. Για τις γυναίκες, ο HPV 16 και ο HPV 18 είναι οι δύο τύποι υψηλότερου κινδύνου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προκαλούν σχεδόν το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Δες το βίντεο για να μάθεις περισσότερα για το πώς οι λοιμώξεις από HPV μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πάνω από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα προσβληθούν από HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους1

Το 90% των HPV λοιμώξεων εξαλείφονται εντός 2 ετών2

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως3

Το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τους δύο τύπους υψηλότερου κινδύνου, τον HPV 16 & τον HPV 184

Τι χρειάζεται να γνωρίζω για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται όταν κύτταρα του τραχήλου της μήτρας δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και διηθούν σε άλλους ιστούς και όργανα του σώματος.5 Η επίμονη λοίμωξη από συγκεκριμένους υψηλού κινδύνου τύπους HPV είναι γνωστό ότι αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όταν η HPV λοίμωξη επιμένει, τα φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε μη φυσιολογικά. Για να μετατραπούν τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά μπορεί να χρειαστούν έως και 10-15 χρόνια, ωστόσο σε ορισμένες γυναίκες αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα.

Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση και θεραπεία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων που επηρεάζουν μόνο την επιφάνεια ενός μικρού τμήματος του τραχήλου της μήτρας έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχής σε σύγκριση με τη θεραπεία του διηθητικού καρκίνου που επηρεάζει μεγάλο τμήμα του τραχήλου της μήτρας ή έχει εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του σώματος.

Για την κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορείς να κάνεις. Επομένως, είναι σημαντικό να μην παραλείπεις τον τακτικό ιατρικό έλεγχο, ακόμη και όταν αισθάνεσαι υγιής, και να μιλάς με τον γιατρό σου σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου και εξετάσεων. Μάθε περισσότερα για τις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την εξέταση HPV

  1. Chesson HW, et al. The estimated lifetime probability of acquiring human papillomavirus in the United States. SexTransmDis. 2014;41(11):660-4.
  2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-%28hpv%29-and-cervical-cancer#:~:text=There%20are%20many%20types%20of,90%25%20clear%20within%202%20years (πρόσβασηστις 17 Ιουλίου 2020)
  3. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer 24 January 2019. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer (πρόσβαση στις 17 Ιουλίου 2020)
  4. Hariri S, Unger ER, Sternberg M, et al. Prevalence of genital human papillomavirus among females in the United States, the National Health and Nutrition Examination Survey, 2003–2006. JInfectDis. 2011; 204(4):566-73. Διατίθεται στο: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21791659 (πρόσβαση στις 19 Μαΐου 2020)
  5. WebMD. (2019). Cervicalcancer. Λήψη από https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-cancer#1 (πρόσβαση τον Απρίλιο 2020).