Νέα & Χρήσιμοι σύνδεσμοι


Από την 1η Δεκεμβρίου 2017 τo cobas HPV Test αντικαθιστά στην Αυστραλία, το τεστ PAP στο Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Oι γυναίκες που συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, δεν θα υποβάλλονται πλέον σε τεστ PAP αλλά σε έναν πιο ευαίσθητο κι αποτελεσματικό έλεγχο των υψηλού κινδύνου τύπων HPV, το cobas HPV Test.

Mέσα σε έναν χρόνο, έχουμε δει σημαντική αλλαγή στη μάχη εναντίον του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καθώς δύο χώρες, η Αυστραλία και η Ολλανδία, έχοντας αναθεωρήσει το Εθνικό Πρόγραμμα screening, αντικατέστησαν το τεστ PAP με το cobas HPV Test, ως πρώτης γραμμής προσυμπτωματικό έλεγχο.

Παρακολουθήστε το video που έρχεται από την Αυστραλία:


Το παρόν και το μέλλον στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

ΜΗΤΕΡΑ, 20/10/17

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαιευτήρων - γυναικολόγων, γυναικολόγων - ογκολόγων καθώς και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, πραγματοποιήθηκε στις 20/10/17 στο Αμφιθέατρο "Ν. Λούρος" του ΜΗΤΕΡΑ, ημερίδα με θέμα "Το παρόν και το μέλλον στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα", με προεδρεύοντες τον.κ. Ηλία Αθανασιάδη, Ογκολόγο - Παθολόγο και τον κ. Αλέξανδρο Ροδολάκη, Γυναικολόγο - Ογκολόγο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας.

Βασικός ομιλητής στην ημερίδα, που τελούσε υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας), ο Δρ. Χavier Bosch Jose, Σύμβουλος του Cancer Epidemiology Research Program και Διευθυντής του International Affairs at the Catalan Institute of Oncology, κατέθεσε την παγκόσμια εμπειρία του σε ό,τι αφορά τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, τονίζοντας την αναγκαιότητα εμβολιασμού και υιοθέτησης του HPV testing σε προγράμματα προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για την προστασία των γυναικών από τον μοναδικό καρκίνο που μπορεί να προληφθεί σχεδόν 100%. Σε ό,τι αφορά την καθημερινή πρακτική που θα χρειαστεί να υιοθετηθεί από τους ιατρούς γυναικολόγους στα ιατρεία τους για εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να προλάβουν τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, συνέστησε την υιοθέτηση του co-testing, τον συνδυασμό κυτταρολογικού ελέγχου Παπανικολάου και του ΗPV DNA test, ως βέλτιστη πρακτική.

Στην εκτεταμένη εισήγηση του καθηγ. κ. Xavier Bosch Jose, τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής γυναικολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της HPV Society, ο κ. Ασημάκης Παππάς, μαιευτήρας - γυναικολόγος, η κ. Χαριτίνη Σάλλα, κυτταρολόγος, ο κ. Βασίλειος Σιούλας, μαιευτήρας - γυναικολόγος με ειδίκευση γυναικολογικής ογκολογίας, η χειρουργός γυναικολόγος - ογκολόγος, κ. Θάλεια Τσαχαλίνα και η κλινική εργαστηριακή γενετήστρια, κ. Λίνα Φλορεντίν.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο κ. Η. Αθανασιάδης τόνισε το χρέος της ογκολογίας "να μη χάνονται γυναίκες λόγω του καρκίνου τραχήλου της μήτρας" ενώ ο κ. Α. Ροδολάκης υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης του HPV DNA test στα εθνικά προγράμματα μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και την υιοθέτηση του HPV DNA testing σε συνδυασμό με το test Παπανικολάου, ως πρακτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τώρα και στο εξής από τους γυναικολόγους προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

*Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Roche Diagnostics Hellas.
*Το HPV DNA test αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.Annual Pap Smears No Longer Recommended

San Francisco Chronicle